Nepalesisk spinatret: Saag

Det er en en nepalesisk spinatret kaldet saag som er en vigtig del af nepals nationalret dahl bhat. Jeg har ledt efter sennepsgrønt i mange år og var lykkelig over at se den i posen. Fremangsmåde: vask alt sennepsgrønt og spinat grundigt og hak det groft, stænglerne skal endelig med. På en varm sauterpande opvarmer du 2-3 spsk klaret smør (ghee) - erstat med smagsneutral olie hvis du ikke har. Heri rister du 1 spsk hel spidskommen. Når det har taget farve tilsætter du 1 spsk hk hvidløg. Når hvidløget er ristet af uden at være blevet mørkt, kommer du det hakkede spinat og sennepsgrønt på panden og vender et par gange til det falder sammen. En tsk salt, en tsk gurkemeje og en spsk garam masala drysses ud over og et låg lægges på. Efter 15 min er retten klar. Spinaten afgiver en del væde, men bliver det for tørt, så hæld et par skefulde vand ved. Retten passer godt med med basmatiris og dahl (linsesuppe). Denne kombination er nepalesernes nationalret, dahl bhat, som spises i stort set alle nepalesiske hjem hver dag og sikrer bjergbestigere energi nok til et hårdt liv op og ned ad himmalayas tinder. På billedet har jeg serveret spinatretten med en blomkålscurry, ris stegt med spidskommen og en masala med kidneybønner.

Vh Ditte Meincke

Grøntsagsdeller

Hører du til dem, der har samlet til bunke af runkne rødbeder og halvslatne pastinakker, så er her et bud på hvad du kan gøre ved det:
Skræl og riv dem på et groft rivejern. Har du kartofler, gulerødder og løg, der er på grænsen til at spire, så riv dem med. Lav en fars (det er ualmindelig moderne med plantefars, og rødbedefarven får det ovenikøbet til at ligne kød, hvis der er nogen for hvilke det er vigtigt) af de revne grøntsager, et par æg, noget til at skabe lidt sammenhæng i konsistensen fx moste linser eller kikærter (kogte selvfølgelig) eller hvis man har en rest kogt ris samt krydderier efter smag (jeg har brugt hvidløg, salt, peber, karry, koriander og spidskommen. Form bøffer og steg dem på panden. Det smager herligt! God fornøjelse :-).
Bedste hilsner
Julie

Cremet grøntsagessuppe

`Cremet grøntsagessuppe´, som jeg så i går hos Sæson.

Den er endnu ikke afprøvet:

        ½ kg blandede rodfrugter, fx selleri, pastinak, persillerod

        250 gr kartofler,1  lille løg, 1 fed hvidløg, 1 spsk  olivenolie

        6½ dl grøntsagesbouillon, 3 timiankviste, 1 dl mælk.

Skræl og udskær grøntsagerne i små tern; hak løget. Sauter løg og hvidløg i  olien. Herefter grøntsager.

Tilføj bouillon og timiankviste – lad suppen simre i ca 15 min eller  til  det grønne er mørt.

Fjern timiankviste og blend suppen;  tilføj mælk og varm op. Smag til med salt og peber.

Pynt evt. med æbler i tynde både og måske purløg.

KH Lise

Lises Grønkålssuppe med porrer

½ kilo kartofler

2 porrer

2 løg

(løg og porrer kan erstatte hinanden)

3 fed hvidløg

3 spsk olie

450 gr fintskåret grønkål

2 laurbærblade

grøntsages bouillon

Grøntsager skæres ud og sauteres i olie, tomater tilsættes, herefter balsamico, bouillon, timian, spidskommen og citronsaft ( ca ½ dl).

Koges og blendes, når grøntsagerne er møre. Smag til med salt og peber.

Lises Hokkaidosuppe, let krydret

500 gr hokkaido

2 løg

1 fed hvidløg

2 spsk olivenolie / rapsolie

1 spsk revet frisk ingefær

saft af 1 citron, ca ½ dl

tomater

balsamico

bouillon

timian

spidskommen

Bouillon, efter sautering, i en mængde så grøntsagerne dækkes

Grøntsager skæres ud og sauteres i olie, tomater tilsættes, herefter balsamico, bouillon, timian, spidskommen og citronsaft ( ca ½ dl).

Koges og blendes, når grøntsagerne er møre. Smag til med salt og peber.

Lises Krydret hokkaidosuppe

500 gr hokkaido, gerne med skræl

2 løg

2 røde peberfrugter

1 dåse hakkede tomater

3 fed hvidløg

2 spsk olivenolie / rapsolie

1 spsk balsamico eddike

1 kvist rosmarin

1 tsk knust spidskommen

Saft fra 1 limefrugt

Bouillon, efter sautering, i en mængde så grøntsagerne dækkes

Grøntsager skæres ud og sauteres i olie, tomater tilsættes, herefter balsamico, bouillon, timian, spidskommen og citronsaft ( ca ½ dl).

Koges og blendes, når grøntsagerne er møre. Smag til med salt og peber.

Grov mos med masser af rodfrugter & et rodfrugte-salat orgie

Opskrifterne vand anden pris til Tiføs 2017 opskriftskonkurrence.

Til 4 pers.
Grov rodfrugtmos af
1/2 kg. Kartofler
3 gule gulerødder
3 alm. gulerødder
2 pastinak
1/2 knoldselleri

Lægges i blød og koges til de er møre,  hvorefter de moses med ghee.  Smages til med salt og peber.

1 pose Sprout
Dampes
2 Hvidløg og 12champignon sorteres på panden med olie og retten blandes på panden kort før servering

Jordskokke - æble salat
6 jordskokker og 3 æbler med skrald
skæres i mindre tern.
Dressing af oliven olie og citron saft.

Rå-kost af
3 gulerødder
3 runde rødbeder.
Dressing af rødbalcamico og olie. 
En håndfuld ristedegræskarkerner.

Velbekomme
Nanna, Nahuel og Lærke

Kartoffel Pandekager med ramsløg

Vinderen af Tiføs 2017 opskrifts konkurrence fik disse ord fra dommerne Louise og Thomas Køster:

"Det fine ligger ofte i det enkle, især nå vi snakker om retter der skal kunne fungere i hverdagen. De skal ikke være for komplicerede og de skal være til at få råvarer til og være til at ‘gå til’.

Med Kartoffel/ramsløg pandekagerne har man tænkt begge dele ind i, og oven i købet krydret det med en sæson krydderurt som ramsløget, som jo blot kan skiftes ud med en anden krydderurt når ramsløgsæsonen er overstået.

Pandekagerne bliver fine og sprøde uden på og bløde inden i. Det er en god måde at bruge de lidt kedelige vinterkartofler på. Med ramsløget får den lidt melede kartoffelsmag et pift."

Ca 1/2 kg kartofler
1 håndfuld hakket ramsløg
2 æg
Salt og peber

Kartofler skrælles og rives. Ramsløg hakkes. Det hele blandes og klattes ud på en pande (ca 8 stk).
Steges til de er gyldne på begge sider.
Kan bruges som tilbehør eller selvstændig ret :-)

Grønne tips

Hvis jeg ikke når at bruge grøntsagerne direkte i madlavningen, presser jeg altid saft af det sidste i min saftpresser. Brug stilken også. Pulpen - det grønne som er tilbage efter pres er fyldt med ligeså mange vitaminer og fiber. Brug dette i rugbrødsdejen eller frikadelledejen eller i en omelet ( Plus fløde her )  Smager skønt!

GRØN VITAMINBOMBE: Grøntkål presset sammen med æbler og ingefær er HIMMELSK 

BEDSTE TIP: stort Ingefær rives på den grove side af rivejernet med skræl. Ta derefter hele den revet bunke op i hånden og pres saften ud mellem fingerne , direkte ned i saften- "vend" bunken i hånden nogle gange og pres . Det er den bedste måde af få mest væske ud af ingefærroden :-)) 

Eller prøv fermenteret kål af vinterens grønt. Godt for tarmfloraen.

knus Conni

Grønkålschips

1 pose grønkål

3 spsk olivenolie

1 spsk BBQ krydderi

Havsalt

1/2 citron

Tænd ovnen på 170 grader

Skyl grønkål grundigt og pluk bladene i grove stykker. Vend grønkål i olivenolie,  BBQ krydderier,  salt og citronsaft. 

Læg bladene i ét lag på bageplade med bagepapir. Bag  i 15-20 min. 

Hold øje så de ikke brænder på. Chipsene skal være grønne og knasende. 

Rigtig god jul til jer alle.  

Hilsen

Tina Fresco

Balsamicoglaserede skorzonerrødder

 

  • 400 g skorzonerrødder
  • 3/4 dl balsamico
  • ca. 1 spsk honning (afhænger af, hvor sød balsamicoen er i forvejen)

Skræl og kog skorzonerrødderne i ca. 10-15 min vand tilsat salt. Læg rødderne i vand tilsat citronsaft eller eddike, efterhånden som de skrælles, således at de ikke bliver brune. Halver dem, hvis de er meget lange. Hæld vandet fra. Opvarm balsamicoen og honningen i en pande, vend de kogte skorzonnerrødder i balsamico-/honningblandingen og glaser.

Tak til KBHFF

http://opskrifter.kbhff.dk/balsamicoglaserede-skorzonerrodder/

Løvstikkepesto

Løvstikke

Parmesanost

Mandler

Salt

Hvidløg

Citron

Olivenolie

Fyld blenderen med løvstikke uden ar trykke det sammen
Parmesanost, en kvart af et normalt stykke fra Netto
Mandler, det der svarer til en stor håndfuld(ca det samme der kan være i en normal kop men top)
Salt, kun lige et drys, så stort at folk ville løfte et øjenbryn hvis du puttede det på din aftensmad. 
Hvidløg 2-3 fed eller hvormange dine omgivelser bryder sig om
Citron, en halv citron presset(uden kerner, de er meget bitre når de bliver blendet)
Olivenolie, en halv kop, eller til du syntes den er flydende nok

Løvstikke, bladene og de mindre stængler blendes, parmasanen puttes i i stykker på størrelse med en terning. Mandlerne, salt,hvidløg og citron kommes i og der blendes igen. Det hele skal lige trykkes lidt sammen så blenderen kan få fat i det. Når det har blendet lidt, det larmer når  parmesan stykkerne ryger rundt sammen med mandlerne. Hælder du olie på, her fra blender du ind til den har den konsistens du syntes er den rigtige til pesto.
Den holder 1-2 uger i køleskabet, længst i en lukket boks og hvis overfladen er dækket med olivenolie.
Du kan altid lave smagen mere rund ved at tilsætte mere ost og mandler. Du kan også give den en kant ved at tilsætte mere hvidløg, og ikke har nogen du skal kysse.
Jo renere din oliven olie er(den er mere grøn når den er ren), får du en længere/ mere urte smag ud af din pesto. Det gælder uanset hvilke type pesto du laver med olivenolie.

Morten

Rodfrugtsauté med champignon og piskefløde

1 rødløg

2 pastinakker

3 gulerødder

½ lille selleri (desværre ikke med i denne pose, tilføj evt. lidt mere af det øvrige)

250 gr champignons

2 dl bouillon

1 dl piskefløde

2 tsk dijonsennep.

Sauteres i olie, dog champignons for sig til start, tilføj bouillon, laddet simre 10 min´s tid eller til aldente, tilføj fløde, sennep, salt og peber.

KH Lise