PORTRÆT AF: KOLSBÆK - GRØNNE SAGER - DEL 3

Thomas og Kristina startede bare med at dyrke grøntsager til eget forbrug for 15 år siden. Når de havde mere end de selv kunne spise, solgte de det overskydende til naboerne. Efterhånden voksede produktionen og så valgte Thomas at blive grøntsagsavler på fuld tid. Inde i huset ligger de værdifulde og nøgagtigt udarbejdede planer for sædskifte. Det er et større puslespil, for mange grøntsager hører til samme familie. Ting så forskellige for den almindelige forbruger som  salat og broccoli tilhører samme gruppe planter, og skal derfor ikke plantes efter hinanden.

Denne sommer har været meget tør. Vi besøgte Kolsbæk d. 31. juli og på det tidspunkt havde de allerede brugt 600.000 liter vand til vanding.

 De mange kålplanter er dækket af fine tynde net, som forhindrer de evindelige kålorme i at spise bladene. De fine små hvide sommerfugle vi har i haven, stammer ofte fra kållarven.

Er dine grøntsager økologiske? Ja, det er jo mad, så det putter vi ikke gift på! Jeg spiser grøntsagerne selv og jeg vil ikke have gift i min egen mad.

Jordbærplanterne laver Thomas selv. Han laver aflæggerne selv og udplanter efter alle kunstens regler.

Den fine portulak vi fik i vinter kan godt lide kulde. Den kan ikke lide alt for meget varme, så de frø han sående i forsommeren har ikke spiret. Men han prøver igen, så vi måske igen kan få den saftige portulak, på et tidspunkt, hvor det ellers er rodfrugterne der dominerer vores poser.

Vi snakkede om måske at få nogle af de lækre squashblomster i vores pose, men det kan kun blive 2 til hver og det rækker ikke så langt.

Det var alt fra Kolsbæk. Vi håber at kom ude og besøge de andre leverandør snart.

 

Tekst af: Tina Fresco

Fotos: Jonathan Fresco