PORTRÆT AF: KOLSBÆK - GRØNNE SAGER - DEL 2

I et lille træhus på Kolsbæk sidder Kristina, som arbejder for Thomas 3 måneder om året, når 

der er allermest travlt. Hun er fast ansat hos SKAT, hvor hun gør sit bedste for at formidle 

skattereglerne, så vi kan forstå dem. De sidste 5 år har Kirsten fået orlov i tre måneder, for 

at arbejde med de grønne sager. Her piller hun de yderste dækblade af løgene og klipper 

de tørre stængler af, for at gøre plads til løgene i en lille bakke. Nænsom behandling af 

grøntsagerne, igen!

De store flotte salathoveder, som vi har fået nogle gange, vokser med passende afstand i 

lige rækker. Når de høstes skærer Thomas nænsomt stokken af ved jorden og lægger dem 

forsigtigt i en kasse. Som man kan se af billedet er der er en grund til, at de har det så godt. 

Der er INGEN ukrudt at konkurrere med for salaten. Thomas gøder med naturlig gødning i 

form af gødningspiller af hønse- og komøg.

På Kolsbæk morer de sig med at dyrke kæmpegræskar, som oftest sælges til store 

restauranter i København. De skal nok vises frem først og siden bliver de spist. Sidst solgte 

de et græskar på 70 kilo, som skulle transporteres op på 1. sal. Fragtmanden blev lidt bleg, da 

han så det, fortæller Thomas med glimt i øjnene. Han har ingen hjemmeside og reklamerer 

slet ikke. Han kan nemlig kun lige følge med efterspørgslen efter grøntsagerne. Han leverer til 

TiFø og til nogle få udvalgte restauranter, bl.a. Køster og Co.. Derudover køber folk direkte i 

gårdbutikken. Han har nok at lave, og der er god afsætning.

Mere om Thomas, Kolsbæk og brug af 600.000 liter vand snart.

Tekst af: Tina Fresco

Fotos: Jonathan Fresco